Beef Wellington met paddenstoelen

 

Beef Wellington met paddenstoelen

 

ingrediënten

8–10 personen
• een ossenhaas van 1 kg
• olijfolie
• klontje boter, (bijvoorbeeld Lurpak lichtgezouten roomboter)
• 2 tenen knoflook, in plakjes
• 1 rode ui, in dunne ringen
• de blaadjes van enkele takjes tijm
• 200 g bospaddenstoelen, fijngehakt
• scheut rode wijn
• bloem
• 1 pakje bladerdeeg
• 1 ei, geklopt

Bereiden

Heb je nog nooit beef wellington gemaakt? Uiteraard is er ruimte voor een eigen twist, maar volg het recept nauw. Nog een tip, iedere oven is anders, dus check het vlees af en toe tussendoor.

1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Wrijf de ossenhaas in met zout, peper en olijfolie.

2 Smelt de helft van de boter in een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Laat het vlees rondom dichtschroeien, neem het uit de pan en laat afkoelen.

3 Smelt ondertussen de rest van de boter in de pan. Voeg knoflook, uiringen en tijm toe. Bak tot de uiringen goudgeel en zacht zijn. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze 5 minuten mee, of tot ze net zacht worden. Voeg de wijn toe en laat inkoken tot een lekker dik paddenstoelenmengsel.

4 Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de lap groot genoeg is om de ossenhaas te omvatten. Spreid het paddenstoelenmengsel erover uit, leg het vlees erop en bestrijk de randen met wat ei.

5 Vouw het deeg om het vlees zodat je een pakket krijgt. Zorg dat er geen lucht tussen zit en knijp de randen goed dicht. Gebruik eventuele afgesneden stukjes deeg als versiering. Bestrijk het pakket rondom met ei. Leg het nu 30 minuten in de koelkast.

6 Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden. Bak tot het deeg goudbruin en krokant is en het vlees naar wens gegaard. 20–25 minuten voor medium-rare, 30 minuten voor medium (het vlees moet in het midden nog roze zijn). Laat 10 minuten rusten, snijd in dikke plakken en serveer.

 

Ossehaas Stroganoff